Ahad, 30 September 2012

Khilafah

Bismillah...

Ramai hari ini manusia bercakap tentang Islam. Ada yang memahami Islam itu sekadar solat, puasa, haji dan ibadah-ibadah khusus. Ada pula yang memahami Islam dengan terlibat di medan politik semata-mata. Ada yang lebih suka bertemu dengan Wali-wali, untuk didoakan apa yang dihajatinya.Ada yang bertanya, tidak pernah disebutkan secara khusus di dalam Al-Quran tentang menegakkan khilafah. Pada pandangan anda, betulkah kenyataan ini?

Bagi yang masih kabur lagi, tahukah anda bahawa Islam tidak akan mampu tertegak tanpa ada satu sistem yang menyokongnya. Jika kita memahami hakikat Islam ini secara syumul, Khilafah itu menjadi tanggungjawab umat Islam untuk ditegakkan. Kenapa?

Saya memahami Islam ini secara menyeluruh. Tidak ada beza orang yang solat dengan orang yang berjihad. Tidak ada beza orang yang menuntut ilmu dengan orang bekerja. Semuanya tertumpu untuk mendapatkan keredhaanNYA. Sepertimana kita memahami Solat itu wajib, begitu juga wajibnya kita berdakwah, begitulah wajibnya kita menegakkan khilafah diatas muka bumi.Untuk melaksanakan hukum Islam seperti hudud, kena ada Amir, kena ada Sultan, kena ada satu kekuatan yang menjaga agama ini.

Maksud yang ingin saya lontarkan disini tenatang kepentingan perlunya ada khilafah. Tanpa khilafah, hukum Islam ini akan cacat tanpa penjaganya.

Disini akan saya nyatakan tentang hakikat dakwah yang perlu kita ketahui.


(1)  Di dunia ini ada dua pertembungan. Satu pasukan baik dan satu pasukan yang jahat. Satu berasaskan wahyu dan satu mengikut hawa nafsu.

(2) Untuk membuat sesuatu kebangkitan, kena mencontohi salafusoleh dan memahami manhaj Nubuwwah dengan baik.

(3) Ikatan Umat Islam adalah Ikatan aqidah.

(4) Untuk mencapai khilafah, setiap daei perlu memiliki kemahuan tinggi yang tidak boleh digugat oleh kelemahan, kesetiaan sejati yang tidak mengenal erti kompromi dan pembelotan, pengorbanan agung yang tidak mengenal erti tamak dan kedekut, memahami prinsip, meyakininya, menghormatinya, tidak melakukan kesilapan, tidak terseleweng, tidak berkrompomi, tidak terpengaruh dengan prinsip lain. Dengan cara ini, kita harapkan umat Islam dapat melakukan kebangkitan.
Sumber keagungan dan kekuatan adalah daripada Allah. Pergantungan kita hanya kepada Allah, tidak ada selainnya.

Kearah mana kita menyeru manusia? 

Seorang Daei perlu faham akan mad'unya. Apabila kita bercakap, bercakaplah mengikut kadar akal orang yang kita seru. Bercakaplah dengan bahasa yang mudah dan ringkas.

Namun begitu, ada juga ucapan yang perlu ditujukan kepada orang yang hanya pakar dalam bidang tertentu. Ini memerlukan kepada seni bercakap di khalayak ramai yang hanya difahami oleh orang-orang tertentu sebagai mesej dakwah kepada mereka.Dakwah Rasul SAW menyeru kita untuk jumpa orang ramai. Dengan cara ini kita mampu memahami karakter-karakter manusia. Benarlah sabda junjungan yang bermaksud: 

“Orang mu’min yang bergaul dengan manusia dan sabar menghadapi gangguan mereka, lebih baik daripada orang yang tidak mahu bergaul dengan mereka dan tidak sabar menghadapi gangguan mereka. “(HR. Imam Bukhari dalam Adabul Al Mufrad, Imam At Tirmidzy, dan Imam Ahmad)

Bermula dengan berjumpa manusia, sehinggalah tertegaknya khilafah, atau kita berjumpa Allah dengan hati yang sejahtera, itulah peranan manusia di atas muka bumi ini.

 Ya Allah, jadikanlah kami daripada tentera-tentera mu. Ameen.Tiada ulasan: