Rabu, 26 September 2012

Bahasa Arab

Susah sebenarnya menahan rasa hati setelah menghabiskan 3 tahun maahad Qiraat. Ingin sahaja pulang ke Malaysia berjumpa dengan keluarga, rakan-rakan dan ustaz-ustaz yang dirindui. Namun atas nasihat teman-teman di bumi anbiya' ini, aku gagahi juga untuk meneruskan pengajian di markaz bahasa (markaz nil).Sudah hampir 7-8 bulan, banyak juga yang ku pelajari di markaz bahasa ini. Kawan-kawan daripada pelbagai negara, Turkey, Russia, China, Kazaghstan, Afghanistan dan lain-lain. Pelbagai budaya dan negara mungkin sedikit sebanyak membantu diriku menilai seseorang manusia.


 Rasululullah SAW adalah contoh dan tauladan kita dalam persahabatan dan seluruh kehidupan.

 لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة لمن كان يرجو الله واليوم الآخر وذكر الله كثيرا 
Surah Al-ahzab :21


Imam Hasan al-Banna dalam wasiatnya mengingatkan:

  berkenalan dengan sesiapa yang anda temui dan kenali..kerana sesungguhnya asas dakwah kita adalah berkenalan dan berkasih sayang..”.

Ingin ku kongsikan disini, rasa coretan hati tentang apa yang perlu kamu tahu tentang bahasa arab secara ringkas.

*Kebanyakan anak-anak mesir tidak suka berbahasa fushah, mereka lebih suka berbahasa ammi (pasar).

*Rakyat Mesir yang mengajar pelajaran English dan Perancis di Mesir dipanggil Basha (maksudnya: orang yang dihormati). Sangat berbeza pandangan mereka terhadap Seikh yang mengajar arab fushah.

*Orang Kristian tidak akan ajar anaknya berbahasa Arab Fushah, mereka lebih selesa dengan berbahasa asing (english) -mungkin tidak semuanya-

*Kalau ditanya Orang Kristian Mesir, apa pekerjaan kamu? mereka jawab, peguam, arkitek, lawyer (macam tu lebih kurang). Kerja-kerja profesional.

*Orang Muslim di Mesir meniru dalam peperiksaan, orang kristian tidak meniru malah menjawab soalan dengan begitu cemerlang. -mungkin tidak semuanya-

Jadi, apa yang perlu kita lakukan sebagai seorang pendakwah yang mencintai bahasa arab fushah daripada hilang? Padahal kita tahu agama Islam yang paling unggul, kenapa begitu sekali akhlak umat Islam?

(1) Tunjukkan akhlak mulia anda sebagai seorang muslim. Malulah apabila mengamalkan budaya meniru di dalam peperiksaan.

(2) Islam terikat dengan bahasa arab kerana Al-Quran diturunkan dalam bahasa arab. Bagaimana kita mahu mengenal Islam kalau bahasa arab kita longlai? (nasihat untuk diri)

(3) Generasi dan anak-anak kita hendaklah dididik dengan dengan bahasa arab FUSHAH dan hafazan quran agar mereka faham akan agama mereka dengan kefahaman Islam yang sebenarnya.

(4) Kalau ingin Islam gemilang, kuatkan kesatuan Islam dengan meninggikan syiar Islam. Mencintai bahasa arab adalah salah satu daripada syiar-syiar Islam.Sekian coretan ringkas.

 العربية ليست بالدم # إنما العربية باللسان


1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

An eye opener..