Khamis, 2 Ogos 2012

Cerita kehidupan kita

Sudah lama tidak menulis,  Alhamdulillah, Allah yang Maha pemurah dan Maha penyayang masing mengizinkan diriku bernafas diatas muka buminya, ditambah lagi di bulan Ramadhan yang penuh berkat ini. Inilah Ramadhan kali ke-5 yang saya lalui di bumi anbiya' ini. Seperti biasanya, Ramadhan ini sangat dinanti-nanti dan dirindui seperti Ramadhan-ramadhan yang lalu.

Hari ini ingin saya berkongsi perasaan. Perasaan yang membara di dalam diri. Apa yang bermain di fikiran kita sehari-hari.Ada kawan saya bagitahu lebih kurang macam ini, "Tugas kita adalah membuang fikiran-fikiran di dalam masyarakat seperti berfikir game, berfikir 'couple', berfikir untuk kepentingan sendiri dan lain-lain fikiran kepada berfikir bagaimana ingin meninggikan kalimah Allah, merasa Allah ada dalam setiap aspek hidupnya"...

Lebih kurang macam itu yang kawan saya maksudkan.

Ya, betul, tugas kita membetulkan kefahaman masyarakat, memimpin mereka, menunjukkan jalan keselamatan yang membawa mereka bertemu Allah dalam keadaan hatinya yang sejahtera.

Tugas ini bukan mudah wahai teman-teman. Sebelum kita ingin mencorak masyarakat, diri ini kena beres dahulu. Beres daripadas ikatan hawa nafsu, beres daripada dunia yang mempesonakan (nikmat sekejap)Benda yang perlu tanya dalam hidup kita, "kita mahu apa dalam kehidupan ini"?

Mahu tidak mahu, diri  inilah yang mencorakkan persekitaran, diri inilah yang perlu berubah untuk mengubah.

Kita yang perlu mencipta kehidupan kerana kehidupan ini terlalu singkat untuk dibazirkan (Ya Allah, takutnya)

Ada kawan saya beri pesan "orang yang tengok cerita-cerita korea (dan sewaktu dengannya) , sebenarnya dia tidak bahagia dengan "cerita" sendiri?

Setuju?

Bayangkan kalau purata sehari tengok cerita  3 jam, kalau 7 hari hampir sehari suntuk kerja hanya melayan "cerita-cerita'.

Dimana pula "cerita kehidupan kita" (dakwah) , kalau asyik tengok cerita orang lain?  

Itulah realiti yang bermain di benak fikiran pemuda, bagaimana kita ingin mengubahnya?Itulah sebab salafusoleh pernah berdoa, "jadikanlah kami daripada orang-orang yang sedikit".

Orang-orang yang sedikit yang berfikir untuk ummah, kemahuan di hati tinggi membara membetulkan kefahaman manusia. 

Sekadar ini yang ingin ku coretkan, moga bekal semangat menghadapi tribulasi mendatang dengan "cerita-cerita" kita (Fikrah, dakwah, tarbiah dan harakah)


Ya Allah, berilah ku kekuatan dalam meyampaikan dakwah, kefahaman sohih kepada masyarakat. Jadikanlah setiap inci kehidupan ku hanya kerana-Mu
 


Tiada ulasan: